Què sabata és la millor per al personal sanitari?

La revista Medicina y Seguridad en el Trabajo nº 216 jul.-sep. 2009 publica un interesant article de Jose Enrique Caballero López, titulat “El calzado laboral en el medio sanitario”.

L’article constata la predilecció del personal sanitari pel soc, cosa que podem comprovar si fem un passeig per algún hospital. Malgrat l’entrega de sabates tancades per part de la Conselleria, els sanitaris continuen gastant socs, ara de colorins, pagant-los de la seua butxaca (serà degut a un impuls irrefrenable per resaltar la individualitat contra la uniformitat?).

“El 75% de las jornadas laborales de los profesionales sanitarios se realiza en bipedestación, y gran parte de este porcentaje se hace deambulando (cargando con pesados equipos, subiendo escaleras, o desplazando o movilizando pacientes), por todo requieren un calzado adecuado que retrase la fatiga en sus pies y piernas.”

El soc està indicat per als treballs de bipedestació prolongada i escasa deambulació (quiròfans, per exemple), però, per a la resta de treballs, amb molta deambulació, és recomanable una sabata tancada.

La sabata ideal, segons l’article és:

“El personal sanitario debe tener en cuenta estas recomendaciones y abandonar el uso del clásico zueco, por un calzado laboral más adaptado a las exigencias de su trabajo cotidiano. Es decir, utilizar un calzado: cerrado, ligero, de puntera ancha, con contrafuerte, con cierre (cordones o velcro), tacón ancho y de 3.5 cm de máxima altura, de pieles hidrófugas que permitan la transpiración, suela antideslizante y antiestática.”

És clar que no estem parlant de sabates de seguretat, sinò de les sabates que formen part de la roba de treball. Si parlem de sabates de seguretat, caldrà definir, a més dels criteris ergonòmics, els requisits de seguretat de les sabates d’un determinat i concret lloc de treball, i ací la cosa es complica, perquè uns necessitaràn puntera més reforçada, altres una sola especialment anti-lliscant, i tots els que treballen amb algún líquid corrosiu, o nitrògen líquid necessitaran una sabata de material llis, sense perforacions que puguen deixar passar els líquids

L’article facilita, a més a més, una bibliografia, tota accessible en internet, que és molt útil per a justificar les recomanacions ergonòmiques a l’hora de fer la compra del calcer per als treballadors i treballadores.

Carme

Anuncis
%d bloggers like this: